X

De mooiste kathedraal van Frankrijk



De mooiste van Frankrijk



Naast Champagne is Reims vooral beroemd om zijn kathedraal en die is zowel historisch als kunsthistorisch buitengewoon interessant. Zo is op de plek waar het gebouw staat ooit de heilige geest neergedaald om een potje zalf te brengen. Dat soort dingen gebeurden in de vroege middeleeuwen en dat vraagt om een mooie kerk en die hebben ze ook gebouwd. In de twintigste eeuw hebben ze hem eigenlijk nog een keer gebouwd want tijdens de Eerste Wereldoorlog is het gebouw eigenlijk helemaal platgeschoten door de Duitsers.





Kathedraal

Hoofdstad van de Champagne



Reims speelt een centrale rol in de Franse geschiedenis, althans tot 1789 toen ze besloten zich te ontdoen van hun koning. De kathedraal van Reims was namelijk de plek waar de Franse kroonprins, de Dauphin, werd gekroond tot koning. Deed hij dat niet, dan was hij eenvoudigweg geen koning.

Hoe zit dat nu? Welnu de Fransen beschouwen Clovis als de eerste Franse koning. Deze krijgsheer streed in de eeuwen na de val van het Romeinse Rijk met zijn concullega’s om de macht in Gallië. Dat deed hij uiterst succesvol maar voor een belangrijke slag vond hij dat hij wel wat hulp kon gebruiken. Hij besloot het hoog op te zoeken en dacht dat de Christelijke god wel eens van pas zou kunnen komen en bekeerde zich samen met zijn strijdmakkers zodoende tot de kerk. En een christen is pas een christen als hij gedoopt is en dat zou in Reims, om precies te zijn op de plek waar nu de kathedraal staat, zijn gebeurd.

Dit doopverhaal is bijzonder omdat ook het opperwezen Clovis blijkbaar wel zag zitten. Want op het moment dat de bisschop Clovis dit essentiële sacrament wilde toedienen, vloog er een duif door het raam van de kerk met in zijn pootjes een potje zalf. Dit zalfje werd toevertrouwd aan de bisschop van Reims die sindsdien alle Franse koningen heeft gezalfd. Door dit zalfje was de Franse koning niet zomaar een koning maar de Heiligste onder de koning. Het is natuurlijk een prachtig verhaal maar waarschijnlijk is Clovis met zijn mannen gewoon een sloot ingesprongen waarna de doop een feit was en dat slootje zou heel goed hebben gestroomd waar nu de kerk staat. Maar zeker weten doen we het natuurlijk niet.


Les plus beaux villages de France weergeven op een grotere kaart




Roga:
Related Post