X

Geschiedenis van Autun



Geschiedenis van een oude stad in Bourgondië



Autun is een prachtige stad in Bourgondië aan de rand van de Morvan. Het ligt precies in het midden van het gebied en is gesticht door de Romeinse keizer Augustus. Het was de bedoeling dat Autun de grootsheid en macht van Rome in Gallië zou onderstrepen en daarom werd de stad met de gebruikelijke Romeinse gebouwen verfraaid. Veel van deze gebouwen, of de rest daarvan, zijn ook nu nog te bezichtigen.



Kathedraal

Geschiedenis

Winkelen, eten en drinken

Romeins theater



Autun werd in de eerste eeuw naast een bestuurlijk ook een religieus centrum. En omdat deze Romeinse stad op de hoofdweg tussen Bologne en Marseille lag, bouwde het snel ook een stevige economische basis op. Daarmee lokte het in rap tempo de bewoners van Bibracte weg en binnen een eeuw nam Autun de rol van deze oude Keltische stad compleet over. Over Bibracte lees meer op Dorpen in Frankrijk.

Na de val van het Romeinse Rijk raakte Autun, net als andere steden in Europa, in verval. De eerste eeuwen van de Middeleeuwen woonden er gewoon veel minder mensen in Frankrijk. Maar gezien wat er nu nog allemaal staat, wist de stad zich na het jaar 1000 te herstellen. In de twaalfde eeuw beleefde Autun een nieuwe bloeiperiode. Dit was een tijd dat de bevolking van West-Europa weer begon te groeien en de kerk  zich beter ging organiseren. Bij deze reorganisatie van de kerk werd het bestuurlijke structuur van het Romeinse Rijk als blauwdruk gebruikt. Aangezien Autun onder de Romeinen een bestuurlijk centrum was, werd in het in de late middeleeuwen de zetel van een bisschop.


Les plus beaux villages de France weergeven op een grotere kaart




Roga:
Related Post