X

Blois: hoofdstad langs de Loire



Hoofdstad in de tuin van Frankrijk



In tegenstelling tot veel Franse steden heeft Blois geen Romeinse oorsprong. Pas in de zesde eeuw werd er voor het eerst melding gemaakt van de stad door de historicus Gregorius van Tours. Een paar eeuwen eeuwen later was de stad behoorlijk gegroeid en was gepromoveerd tot de hoofdstad van het graafschap van Blois.



Hoofdstad van Frankrijk

Kasteel van Blois



Hoewel ‘slechts’ graaf hadden deze heren behoorlijk wat bezit want naast Blois bezaten ze ook de streek rond Chartres en de Champagne. Daarnaast stamde zij direct af van Hugo Capet, koning van Frankrijk in de tiende eeuw.

De graven van Blois waren dus rijk en bezaten bovendien over de juiste stamboom en daarom het is niet verbazingwekkend dat ze een hoofdrol zouden spelen in het Frankrijk van de late middeleeuwen. Leden van de familie kwamen zelfs op de Engelse troon terecht en was Blois even de hoofdstad van Frankrijk.

Hoofdstad van Frankrijk

Hoe is dit zo allemaal gekomen? Tijdens de honderdjarige oorlog, een uit de hand gelopen familie tussen de Engelse en Franse koning, was de periode dat Blois even de hoofdstad van Frankrijk was. De Franse koning vluchtte uit Parijs waar de Engelse koning zich liet kronen tot Frans koning.

Nadat Jeanne d’Arc als eerste de streek rond Blois had bevrijd, besloot de koning zijn hof in Blois te houden. En geef hem ongelijk, Parijs was al een flinke stad in die tijd waar het flink moeten hebben gestonken. Daarbij bleken de Parijzenaars niet helemaal te vertrouwen want zij stonden niet echt vijandig tegenover de Engelse koning.

Gedurende twee eeuwen zou de koning van in Blois zijn hof houden totdat Hendrik IV aan het einde van zestiende eeuw weer naar Parijs trok. Frankrijk groeide in die tijd uit tot het machtigste land van Europa waardoor er voldoende geld was om het één en ander te bouwen. Daarbij omarmde de Franse koning de uit Italië overgewaaide Renaissance waardoor de gebouwen in en rondom Blois vanuit kunsthistorisch perspectief wellicht de interessantste streek in Frankrijk is.


Les plus beaux villages de France weergeven op een grotere kaart




Roga:
Related Post