X

Romeins theater in Autun



Romeins theater gebouwd op een heuvel



Naast middeleeuwse gebouwen beidt Autun ook nog tal van de gebouwen uit de Romeinse tijd. Er staan nog twee poorten die doen denken aan de Porta Negra in Trier in Duitsland. Wij hebben deze niet goed bekeken. We zijn wel wezen kijken bij het Romeinse theater en dat was best even zoeken. Het ligt een aan de rand van de huidige stad en wordt nog steeds gebruikt voor optredens.




Kathedraal

Geschiedenis

Winkelen, eten en drinken

Romeins theater



Als het theater niet wordt gebruikt dan is het onderdeel van een soort van park en kan je er gewoon inlopen. Verwacht hier geen theater zoals in Orange want van het podium is weinig over. De tribunes zijn zoals bijna alle Griekse en Romeinse theaters tegen een heuvel gebouwd en zijn nog in redelijk staat. Een aantal zijn herstelt om de hedendaagse Fransen goed te laten zitten. Vroeger gingen er ruim 15.000 ‘oude’ Romeinen in en daarmee was het één van de grootste theaters in het westen van Europa.

Zoals gezegd is er niets van het podium meer over. Een aantal beelden die daar hebben gestaan zijn wel bewaard gebleven en die zijn ingebouwd in het gebouwtje dat bij het theater staat. Doordat er nu een sportveld bevindt achter de plek waar vroeger het podium stond kan doet het een beetje vreemd aan. In de Romeinse tijd stond er verderop nog een amfitheater maar die is helemaal verdwenen. Al met al een prima plek om bij mooi weer te picknicken.

Dat kan ook heel goed bij een ander interessant Romeins gebouw dat net even ten oosten van stad staat. Het betreft een mysterieuze piramide dat staat op het terrein waar in de eerste eeuwen van de jaartelling een begraafplaats was. Het logisch om te denken dit een soort van mausoleum is van een één of andere rijkaard. Maar de geleerden zijn hier nog niet helemaal van overtuigd al is er niet echt een andere verklaring.

Het monument kreeg in 1840 een vermelding in de geschiedenisboekjes. Tijdens de Frans-Duitse oorlog was dit de plek waar Garibaldi, de man die Italië verenigde, met een vrijwilligersleger vertrok om Dijon te ontzetten. De aanval mislukte waarna hij met zijn leger terugkeerde naar Autun. De Duitsers zetten de achtervolging in en sloegen ook een beleg om Autun. Net op het moment dat het Garibaldi zich wilde overgeven vertrokken de Duitsers weer naar Dijon.

Naast dit bizarre gebouw staat er ook een klein kerkje om de hoek. Tot slot is er een paar kilometer verderop nog een waterval in een bos te bewonderen. En ook dat is een goede plek om een stokbrood met kaas en een glaasje te nuttigen.


Les plus beaux villages de France weergeven op een grotere kaart




Roga:
Related Post