» » » » » » Reims: Champagne en de mooiste kathedraal van Frankrijk ***

Reims is de hoofdstad van de Champagne en heeft twee belangrijke rijke attracties. Ten eerste is er de prachtige kathedraal en de tweede is de stad in Noord-Frankrijk het episch centrum van de handel in Champagne.

Gevel kathedraal Reims in de Champagne, Frankrijk


Reims is een rijke stad met veel aanzien in Frankrijk. De rijkdom is het resultaat van een uitgekiende PR rondom de bubbelwijn die in de omgeving wordt verbouwd. Dat wordt al gedaan sinds de Romeinen het gebied veroverden. Hoewel de grond van de Champagne veel kalk bevat, en dat is goed voor druiven, zijn de zomers te kort en te koud om echt goede wijn te produceren; de wijn was nogal zuur. Hier werd aan de het einde van de middeleeuwen een truc op gevonden door rosé te maken die lekker fris was als we Lodewijk XIV mogen geloven.

Een koning van het statuur van Lodewijk XIV als fan is natuurlijk uitstekende reclame, maar aan het einde van de zeventiende eeuw begon de Champagne pas echt aan haar zegetocht. Rond 1660 ontstond het idee om tijdens het rijpen in de fles wat extra suiker toe te voegen. Het suiker maakte de zure wijn zoet en er ontstond een tweede gisting waardoor de beroemde bubbels ontstaan. Volgens de legende van het een Monnik, Dom Pérignon genaamd, die dit procedé heeft bedacht, maar zoals zoveel in Frankrijk is hier een discussie over.

Wie het ook heeft bedacht, het bleek een gouden greep. Met name in Engeland, waar ook de beroemde fles is ontwikkeld, werd Champagne razend populair. De Fransen vonden dit in eerste instantie vreemd maar na een tijdje zagen zij de potentie in. In de negentiende eeuw steeg de populariteit onder de burgerij tot ongekende hoogte en door het aantal wijngebieden klein te houden werd er schaarste gecreëerd en steeg de prijs van een fles tot ongekende hoogte, iets wat ook nu nog altijd het geval is.

Het produceren van de wijn gebeurd net als in het zuidelijker gelegen niet bij het domein zelf. De meeste druiven worden opgekocht op een hoop gegooid, geperst en in miljoenen flessen met een mooi etiket gestopt en naar het buitenland verscheept. Deze opkopers zijn door de jaren heen tot zeer grote bedrijven uitgegroeid en veel van deze bedrijven zitten in Reims.

Veel van deze Champagnehuizen kan je bezoeken om wat flesjes te kopen. De grote huizen hebben vaak een uitgebreid museum waarbij je ook de kelders onder de stad bezoeken. Interessant allemaal, maar wil je echt weten hoe Champagne wordt gemaakt, dan kan je beter een bezoek brengen naar een wijnboer die zelf zijn drank maakt. Vooral in het zuidelijke Champagne gebied onder Troyes vind je nog veel van dit soort boertjes.

Maar terug naar Reims. Wij zijn er een dag geweest en dat is genoeg om de stad een beetje te kennen. Naast Champagne is Reims vooral beroemd om zijn Kathedraal en die is zowel historisch als kunsthistorisch buitengewoon interessant.

Reims speelt een centrale rol in de Franse geschiedenis, althans tot 1789 toen ze besloten zich te ontdoen van hun koning. De kathedraal van Reims was namelijk de plek waar de Franse kroonprins, de Dauphin, werd gekroond tot koning. Deed hij dat niet, dan was hij eenvoudigweg geen koning.

Hoe zit dat nu? Welnu de Fransen beschouwen Clovis als de eerste Franse koning. Deze krijgsheer streed in de eeuwen na de val van het Romeinse Rijk met zijn concullega’s om de macht in Gallië. Dat deed hij uiterst succesvol maar voor een belangrijke slag vond hij dat hij wel wat hulp kon gebruiken. Hij besloot het hoog op te zoeken en dacht dat de Christelijke god wel eens van pas zou kunnen komen en bekeerde zich samen met zijn strijdmakkers zodoende tot de kerk. En een christen is pas een christen als hij gedoopt is en dat zou in Reims, om precies te zijn op de plek waar nu de kathedraal staat, zijn gebeurd.

Dit doopverhaal is bijzonder omdat ook het opperwezen Clovis blijkbaar wel zag zitten. Want op het moment dat de bisschop Clovis dit essentiële sacrament wilde toedienen, vloog er een duif door het raam van de kerk met in zijn pootjes een potje zalf. Dit zalfje werd toevertrouwd aan de bisschop van Reims die sindsdien alle Franse koningen heeft gezalfd. Door dit zalfje was de Franse koning niet zomaar een koning maar de Heiligste onder de koning. Het is natuurlijk een prachtig verhaal maar waarschijnlijk is Clovis met zijn mannen gewoon een sloot ingesprongen waarna de doop een feit was en dat slootje zou heel goed hebben gestroomd waar nu de kerk staat. Maar zeker weten doen we het natuurlijk niet.

«
Next
Nieuwere post
»
Previous
Oudere post

Geen opmerkingen:

Plaats een reactie