» » » Limoges: sfeervolle provinciestad met lekker eten **

De hoofdstad van de Limousin heeft een rijk verleden en is nu ook nog een leuke stad. Het oudste gedeelte van Limoges ligt op de heuvel Saint Etienne boven de rivier de Vienne. Dit is de plek waar de Romeinse heerser Augustus de stad stichtte onder de naam Augustoritum. IJdelheid was deze Romein niet vreemd. De Romeinse stad lag op een knooppunt van belangrijke wegen en dat is eigenlijk nu nog het geval. Limoges had in die tijd tal van grote openbare gebouwen zoals thermen, een forum en een groot amphitheater. Net als Poitiers is hier zo goed als niets meer van over.

Vakwerkhuisjes in Limoges, Frankrijk


Vanaf de heuvel heb je prachtig uitzicht over de rivier en hier vind je ook de kathedraal. De bouw duurde zeshonderd jaar en hij mag er ook best wezen. De kerk is opgetrokken in de gotische stijl maar is gebouwd op zijn Romaanse voorganger waarvan een deel van crypte, de kelder onder het altaar, en het onderste gedeelte van de toren nog over zijn.

In de achttiende eeuw wordt in de Limousin uitzonderlijk goed klei gevonden waar porselein van kan worden gemaakt. Dat gaan ze ook doen en Limoges ontwikkelt zich als het centrum van dit dure aardewerk. Ook nu nog is het porselein uit deze stad van uitzonderlijke kwaliteit en al dit moois kan je bewonderen in het nationale porselein museum. Een ander bijzonder aardig museum is het Musée des beaux-arts waar naast een uitgebreide emaille-collectie ook een interessante oude Egyptische kunst hebben. En dat verwacht je eigenlijk niet in een France provinciestad.

Bij mooi weer, en dat is het meestal in de zomer, is een bezoek aan de botanische tuinen een aanrader. Deze bevindt zich vlakbij de kathedraal en het is een heerlijke rustige plek met mooie bloemen en planten. Na al deze interessante en mooie zaken krijg je natuurlijk honger en eten kan je in Limoges prima. Dit doe je in het Quatiers de la Boucherie waar je, de naam zegt het al, uitstekend vlees kan eten. Een aanrader is het restaurant L'Amphitryon waar je voor een zeer redelijke prijs de heerlijkste gerechten krijgt voor geschoteld.

Limoges is een leuk om je een paar dagen te vermaken. Een week is een beetje lang maar het is een ideale stad om vlakbij op een leuke camping te zitten of in een leuke gîte te verblijven.

«
Next
Nieuwere post
»
Previous
Oudere post

Geen opmerkingen:

Plaats een reactie