» » » » Troyes: Cultuur en gezelligheid langs de Seine ***

In de zuiden van de Champagne ligt de historische stad Troyes. De stad kende in de late Middeleeuwen een enorme bloei en dat vertaalde zich in prachtige huizen en kerken. Veel van dit alles staat er nu nog en het centrum barst dan ook van prachtige straatjes met gezellige vakwerkhuizen waarin je vooral lekker kan eten. Vanzelfsprekend drink je bij al dit lekkers de beroemdste wijn ter wereld; Champagne!

Huizen in de stad Troyes in de Champagne, Frankrijk
Vakwerkhuizen aan het plein van de basiliek van Saint-Urbain

De Champagne is niet mijn favoriete streek in Frankrijk. Natuurlijk is Reims met de zijn mooiste kathedraal prachtig, maar verder vind ik het saai. Vreemd genoeg wordt het interessanter als je in het zuiden in de buurt van Bourgondië komt; het landschap wordt bergachtig, de riviertjes mooier en de dorpjes leuker. Vanuit het noorden ligt de stad Troyes als de poort naar dit heerlijk stukje Champagne.

En hoewel de omgeving van Troyes de moeite waard is, zeker voor de liefhebber van bubbelwijn, gaat dit artikel natuurlijk over de stad zelf. De geschiedenis van de stad begint als zoveel steden in Frankrijk in de Romeinse tijd. Na de verovering van Gallië gingen de Romeinen flink aan de slag; er werden nieuwe steden gesticht en het hele gebied werd ontsloten door wegen.

Eén van de belangrijkste wegen liep van Boulogne-sur-Mer aan het Kanaal naar Milaan. Op de plek waar de voorganger van de 'Route du Soleil' de rivier de Seine overstak werd de stad Augustobona Tricassium gesticht. De ligging op de kruising van deze belangrijke wegen aan de rivier de Seine gaf de stad direct een economisch voordeel waardoor de stad snel groeide. Ook nu nog ligt Troyes vlakbij een kruising van twee belangrijke snelwegen.

Door de val van het Romeinse Rijk volgde een tijd van chaos. Door de versplintering van de macht en de neergang van de bevolking stortte de economie van West- Europa in elkaar. Voor handelssteden zoals Troyes betekende dit een daling van het aantal inwoners en daarmee ook de economische activiteiten. Rondtrekkende bendes en invallen van Noormannen maakten de situatie er al niet echt beter op. Deze ellende heeft er voor gezocht dat er in Troyes bijna niets meer te vinden is van de Romeinen. Wie Romeinse opgravingen wil zien kan je beter doorrijden naar Autun.

In de elfde eeuw kwam hier langzaam maar zeker verandering in. De bevolking van Frankrijk begon weer te groeien doordat de landbouw efficiënter werd. Daarbij kreeg de koning van Frankrijk steeds meer macht zodat er iets zoals een interne vrede ontstond. Een logisch gevolg was een opleving van de handel van met name het Noorden van Frankrijk. In die tijd betekende dat het organiseren van jaarmarkten en dankzij de gunstige ligging aan de Seine en de oude Romeinse wegen werd Troyes in de twaalfde eeuw het economisch 'power-house' van Frankrijk.

Dankzij de handel ontwikkelde de nijverheid zich in het gebied en dat is nog steeds te zien. Zo zijn er in de omgeving nog flink wat windmolens te zien, al doen die voor ons Nederlanders nogal primitief aan. De Fransen zijn er in ieder geval trots op. In deze tijd werd ook de eenheid voor het verhandelen van metaal geïntroduceerd die nog altijd wordt gebruikt; de troy ounce.

Naast de landbouw ontwikkelde ook de textielindustrie zich in Troyes zich; het bekende kledingmerk Lacoste komt uit Troyes. Liefhebbers van koopjes kunnen in Troyes hun hart ophalen want er hier vind je één van de grootste outlet centrum van Frankrijk, McArthurGlen genaamd. Batavia-Stad is er niets bij maar wij hebben dit uitverkoopfeest maar links laten liggen.

In tegenstelling tot de Romeinse stad is er van de middeleeuwse stad nog veel te vinden in Troyes. De binnenstad heeft een prachtige combinatie van een flink aantal kerken en prachtige huizen van de rijke burgerij. Die laatste zijn trouwens niet middeleeuws maar daarover later meer.

Kathedraal

Troyes heeft een in verhouding een veel kerken waarbij de kathedraal Saint-Pierre et Saint-Paul het meest in het oog springt. Troyes heeft het geluk gehad dat het tijdens de oorlogen van de twintigste eeuw niet heeft geleden waardoor de gebouwen voor een groot deel intact zijn gebleven. De plek waar de kathedraal staat is al sinds in de vierde eeuw plaats van handeling voor christelijke geestelijk handelen. Het is tevens waarschijnlijk de oudste bebouwde plek in de stad omdat hier het Romeinse Castellum ooit stond.

Kathedraal van Troyes in de Champagne, Frankrijk
De bouw van de kathedraal duurde vierhonderd jaar en heeft toch slechts één toren.
Het huidige exemplaar is van het type Gotiek. In het begin van de dertiende eeuw is er begonnen met de bouw waarmee ze maar liefst vier eeuwen mee doorgingen. En zelfs toen was de kerk nog niet helemaal klaar want de kerk heeft maar één toren. Door rampen tijdens de bouw, de kerk werd onder andere verwoest door een orkaan en branden bijna volledig uit na blikseminslag, en geldgebrek was het een langdurig project waarbij de Noord-Zuid lijn in Amsterdam nog wel een tijdje goed op schema ligt.

De duur van de bouw mag de pret voor ons niet drukken. Sterker nog, het maakt het gebouw alleen maar interessanter want als je een beetje de tijd neemt kan je die vierhonderd jaar bouwtijd goed zien. Hoewel de bouw generaties heeft geduurd is er keurig vastgehouden aan één bouwstijl, namelijk de eerder genoemde Gotische. Maar ook in deze stijl zijn er allerlei modes geweest en dat is allemaal te zien in de Saint-Pierre et Saint-Paul.

Het interieur van de kathedraal van Troyes in de Champagne, Frankrijk
Het interieur van de kathedraal is indrukwekkend hoog
De oudste gedeelte is het koor ofwel het achterste gedeelte van de kerk achter het altaar. Deze stamt uit de dertiende eeuw en is vroeg gotisch. Het middenstuk is wat jonger en is opgetrokken in de hoog gotische stijl. De voorgevel met zijn indrukwekkende portalen is het jongst en is opgetrokken in late gotische stijl. Een bezoek aan de kathedraal is als het ware een tijdreis door vierhonderd jaar kunstgeschiedenis. Het lekkerste wordt daarbij voor het laatst bewaard in vorm van de unieke gebrandschilderde ramen van het koor.

Historisch is de kathedraal ook een interessante plek. Het was hier waar de Franse koning Karel VI in 1420 afstand een verdrag tekende waarin hij de koning van Engeland als zijn troonopvolger accepteerde. Dat moet toch wel de meest droevige gebeurtenis zijn voor de Fransen. Een paar jaar later veroverde Franse kroonprins samen met Jeanne d'Arc Troyes. Het zal niet verbazen dat je op de voet van de toren een grote plaquette vind ter nagedachtenis van de laatste gebeurtenis. Van het verdrag uit 1420 is vanzelfsprekend niets te vinden.

Pauselijke kerk

Naast de kathedraal zijn er meer kerken in Troyes die een bezoek waard zijn. De basiliek van Saint-Urbain stamt uit de dertiende eeuw en is gebouwd op de plek waar het geboortehuis van Paus Urbanus IV stond. Dat was geen toeval want de Heilige vader liet ter meerder glorie van God en ook een beetje van hemzelf een kapittelkerk bouwen op zijn geboortegrond. Tot slot is de Renaissance kerk Saint Pantaleon een bezoek waard.

De basiliek van Saint-Urbain in Troyes, Frankrijk
De basiliek van Saint-Urbain is gebouwd door één van de twee Pausen die in Troyes zijn geboren.
Naast kerken vind je in Troyes een buitengewoon mooie binnenstad. De stad is in het verleden keurig verdeeld in twee delen; de oostelijke kant van de Seine was het domein van de geestelijkheid en het bestuur en op de westoever woonden de rijke burgerij. Wie de kaart van Troyes bekijkt kan in de oude plattegrond van de stad met een beetje fantasie de vorm van een champagne kurk herkennen.

In het burgerlijke deel van Troyes vind je nu leuke buurtjes met een overvloed van vakwerkhuizen, de één nog mooier dan de ander. Ik heb veel steden en dorpjes in Frankrijk gezien maar Troyes heeft met voorsprong de meeste vakwerkhuizen. Deze staan ook nog eens langs smalle straatjes met leuke winkels en dit geeft een fijne gezellige sfeer. Met een beetje mooi weer veranderd dit gedeelte van de stad rond het middaguur in één groot lunchfestijn waar je heerlijk kunt eten.

Vakwerkhuis in Troyes, Frankrijk
Vakwerkhuis in de binnenstad
Helaas kozen wij het verkeerde restaurant met bruine sla en aangebrande pizza's, je kan nu eenmaal niet altijd dansen met de bruid....

Chocoladeliefhebbers mogen zeker de winkel van Pascal Caffet niet missen. Deze chocolatier heeft meerdere titels op zijn naam staan en heeft het maken van chocolade tot een kunst verheven.

Bij koud of slecht weer is een bezoek aan het museum van Moderne kunst een aanrader. Hier is een uitgebreide collectie kunst uit de negentiende en twintigste eeuw te bewonderen. Deze is verzameld door de gebroeders Lévy. Deze ondernemers waren verwoede kunstverzamelaars en hebben hun collectie nagelaten aan de stad. Het museum bevindt zich in het voormalig bisschoppelijke paleis recht tegenover de kathedraal. De entreeprijs is vriendelijk en kinderen zijn gratis.

«
Next
Nieuwere post
»
Previous
Oudere post

Geen opmerkingen:

Plaats een reactie