» » » » » » Carcassonne: Middeleeuwse vestingsstad met uitzonderlijke sfeer *****

Carcassonne was voor ons één van de mooiste ‘ontdekkingen’ die wij tijdens onze reizen hebben gedaan. We wisten wel dat het een bijzondere stad was met veel geschiedenis, maar dat het in het echt zo mooi en zo sfeervol zou zijn hadden we niet verwacht. De oude stad aan de Aude is één van de grootste en mooiste middeleeuwse steden van Europa.

La Cite van Carcassonne in Frankrijk
De citadel van Carcassonne is indrukwekkend groot

De eerste keer dat wij Carcassonne bezochten hadden wij vijftien kilometer zuidelijker in een leuk kloosterdorpje een gite gehuurd. Na aankomst besloten we 's avonds direct een kijkje te nemen in de stad, we waren toch wel nieuwsgierig. Dat viel niet tegen. Wij reden via het zuiden waardoor de citadel plots aan je linkerkant verschijnt. Ik kan iedereen deze route te nemen.

De oude stad, La Cité genaamd, is voor een Middeleeuwse stad fors, groot kan je wel zeggen. Het Muiderslot, toch de maat der dingen voor middeleeuwse burchten, is vergeleken met Carcassonne een hooischuurtje. De stad is niet alleen heel groot, hij is ook bijna compleet en nog heel gaaf. De dubbele muren staan er nog helemaal, veel oude huizen staan er gewoon nog en ook het kasteel in de stad is in tact. Natuurlijk is er flink gerestaureerd, maar dat mag de pret niet drukken.

De grote van de parkeerplaats voor de ingang van de citadel verraadt dat we niet de enige zijn.  Eigenlijk zijn het meerdere parkeerplaatsen en als je in het vakantieseizoen midden op de dag aankomt dan heb je geluk als je nog een plekje vindt. Ook in de stad, hoe groot die ook is, zijn er enorm veel mensen. Het is duidelijk dat dit één van de topattracties is in Frankrijk; volgens wikipedia bezoeken jaarlijks drie miljoen mensen de Carcassonne en dat is overdag ook wel te merken ook!

De stad in de avond

De gouden tip is dan ook; bezoek Carcasonne in de avond. Zorg ervoor dat je er om een uur van zeven bent en ga lekker eten in één van de vele restaurantjes in de stad. Er zijn tal van gezellige pleintjes met terrasjes waar je onder het genot van een lokaal wijntje goed kan eten. Er zijn in de stad genoeg eettentjes; van snackbar tot Michelinster er is voor elk budget iets te krijgen.

De ingang van de vestingsstad Carcassonne in Frankrijk
Carcassonne ontvangt per jaar meer dan drie miljoen toeristen. Wil je aan de drukte ontsnappen,
bezoek de stad dan 's avonds
Als je klaar bent met eten zijn de toeristen voor een groot deel verdwenen en is het een stuk rustiger in de straatjes. Bijkomend voordeel is dat het ook wat koeler is en dat de avondzon de stad nog mooier maakt. Nadeel is dat het kasteel niet meer open is. Overdag is deze trouwens ook niet te bereiken want er staat zo een rij van een uur. Wij hebben het kasteel ’s morgens vroeg bezocht en dat was goed te doen.

Festival

Wil je ’s avonds echt wat bijzonders hou dan het programma van het festival van Carcassonne in de gaten. De oude stad heeft namelijk een groot openlucht theater en daar worden in de zomermaanden bijna dagelijks voorstellingen en concerten gehouden. Het festival is beroemd in Frankrijk en het programma omvat in 2014 grote namen zoals Franz Ferdinand, Madness, de resterende Jacksons en Elton John. Voor kaarten moet je wel snel zijn want ook de Fransen willen dit allemaal graag bijwonen.

Lukt het niet om kaarten te krijgen dan is een avond wandeling door de stad een prima alternatief. Ik weet niet of het dagelijkse kost is, maar toen wij onze avondwandeling maakten waren er tal van straatkunstenaars bezig. En hoewel het niet een spektakel was zoals in Avignon, waren er toch een aantal leuke voorstelling bij.

Kerk

Een bezoek aan de kerk mag niet ontbreken. Hoewel de stad behoorlijk groot is kan je hem niet missen. De kerk heeft een lange en ook wat lugubere geschiedenis waar katharen en kruisridders een hoofdrol in spelen. De kerk is gewijd aan Saint-Nazaire en staat op de plek waar de Visigoten een kathedraal hadden gebouwd. Het Romaanse gedeelte stamt uit de elfde eeuw, de gotische afdeling is gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw. Opvallend is de kleine entree, het is eigenlijk niet meer dan een deur. Binnen is zijn bijzondere glas-in-lood ramen te bewonderen.

Glas in lood rozetraam in de kerk van Carcassonne
De glas in lood ramen in de kerk zijn van uitzonderlijke kwaliteit
La Cite is van een betoverende schoonheid waar dat je in één dag wel goed hebt kunnen zien. Trek je wat meer tijd uit en je bezoekt de stad op minder drukken momenten dan heb je meer tijd nodig. En hoewel het ver weg ligt, zou je het ook in een lang weekend kunnen doen. Carcassonne heeft namelijk een eigen vliegveld. Een budget retour vanaf Eindhoven kost nog geen honderd euro en een hotel kan je zo duur maken als je wilt. Het is weer wat anders dan een weekendje Parijs.


Video van Carcassonne«
Next
Nieuwere post
»
Previous
Oudere post

Geen opmerkingen:

Plaats een reactie