» » » » » 7 zaken die je niet mag missen in Straatsburg ****

Straatsburg heeft voor de meeste Nederlanders een negatieve klank. We denken al snel aan de EU, geldverspilling en regelzucht. Daar heeft de stad zelf natuurlijk niets mee te maken en het zou dan ook geen reden moeten zijn om Straatsburg niet te bezoeken. De stad is namelijk niet alleen erg mooi, maar heeft als grensstad een interessante geschiedenis en cultuur. Straatsburg ligt redelijk dichtbij Nederland, is goed te bereiken, heeft goede winkels en restaurants. De stad is dus bij uitstek geschikt voor een lekker lang weekend of een midweek. Zeker als je het combineert met het prachtige landschap van de Elzas. Dit zijn de attracties die je niet mag missen bij een bezoek aan de hoofdstad van de Elzas.

Interieur van de kathedraal van Straatsburg in Frankrijk1. Kathedraal 


Het absolute hoogtepunt van de stad is de kathedraal. Hij is één van de grootste in Frankrijk en behoort ook tot de mooiste. Alleen die van Reims vond ik nog mooier. De toren is maar liefst 142 meter hoog en was lang het hoogste gebouw in Europa, volgens de Fransen zelfs van de wereld maar volgens mij zijn de piramides een paar meter hoger. Maakt niet uit, het is hoog. De gotische kerk is gebouwd van roze zandsteen en heeft enorm veel details, bogen, zuilen en beelden. De voorgevel met pinakels van meer dan tien meter hoog is ronduit indrukwekkend.

Het interieur is groot, heel groot en er is ook van alles te zien. Een groot aantal glas-in-lood ramen zijn nog uit de late Middeleeuwen en zijn bij een beetje zonlicht goed te bewonderen. Naast het koor staat een astronomische klok die rond het middaguur een kunstje doet. Dat doet het altijd goed met kinderen.

Een aanrader is het beklimmen van de torens. Het is wel een forse klim van 330 treden maar er is geen betere manier om het gebouw te beleven. Voor mensen met hoogtevrees is het soms afzien, maar zeker de moeite waard.

Video van de Kathedraal van Straatsburg

Straatje in Petit France in Straatsburg in de Elzas, Frankrijk

2. Petit France


De wijk Petit France is bekend om zijn kleine nauwe straatjes en gezellige pleintjes. De wijk werd vroeger bewoond door ambachtslieden en dankt zijn naam aan het feit dat hier ooit de soldaten van de Franse Koning Frans I hier waren gelegerd. Veel van hen leden aan syfilis dat door de Duisters 'Franse ziekte' werd genoemd.

De wijk is goed bewaard gebleven en biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Ill. Je kan met een rondvaartboot de wijk vanaf het water zien, maar het is ook leuk om deze boten te zien stutten in de sluis.

Palais Rohan in Straatsburg onder cc Pierre Metivier

3. Palais Rohan

Naast de kathedraal staat het Palais Rohan dat is gebouwd in achttiende eeuw en herbergt niet één, niet twee maar liefst drie musea. In het museum van de kunstnijverheid is er een grote collectie keramiek te zien plus de mooiste kamers van het paleis zelf. Het Musee des Beaux Arts bevindt zich op de eerste en tweede verdieping en heeft een aantal zeer aardige schilderijen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw in de collectie. Je vindt hier zowel meesterwerken uit Italië, Spanje en uit ons eigen Holland.

De meest interessante vind je echter in de kelder van Palais Rohan waar het archeologische museum een plek heeft. Hier zijn allerlei voorwerpen uit de lange geschiedenis van Straatsburg te bewonderen. Bijzonder zijn de werktuigen van de eerste boeren die zich hier vestigde zo'n 5500 jaar geleden.

Voor elk museum moet je afzonderlijk betalen. Dit zijn geen grote bedragen maar ze dwingen je wel tot een keuze. Tenzij je het paleis de eerste zondag van de maand bezoekt want dan is de toegang, net als heel veel musea in Frankrijk, gratis.4. Winstube


Wie reist krijgt dorst en honger en dat betekent in Straatsburg een winstube bezoeken. Het woord winstube klinkt al gezellig en dat is het ook. Je kan er naast wijn ook bier drinken en worden er bovendien heerlijk Elzasser gerechten geserveerd. Traditioneel is er natuurlijk de Choucroute; zuurkool met aardappelen met allerlei stukken vlees. Wil je wat lichter dan bestel je een flammkuchen, een soort kruising tussen een pizza en een quiche.

Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk


5. Europees Parlement

Ongetwijfeld is dit het meest bekende gebouw van Straatsburg. Het is de zetel van het Europees Parlement, althans twaalf keer per jaar. De rest van het jaar wordt er in Brussel vergaderd en het is telkens een heel gedoe om de boel te verhuizen. Het kost ook wat. Dat heeft het gebouw zelf ook gedaan, maar dan heb je ook wat. Op puur architectonische gronden zou het parlement hier en niet in België moeten vestigen, het is namelijk veel mooier dan het gebouw in Brussel. Je kan het ook bezoeken, al moet je je daarvoor wel even melden want anders wordt je gewoon weggestuurd, daar kunnen wij over meepraten. En de kosten van een bezichtiging zijn nul; het is gratis! Aanmelden doe je op deze site.

Museum voor de moderne kunst in Straatsburg, Frankrijk

6. Musée d'Art moderne et contemporain

Dat Straatsburg meer is dan oude meuk en het Europees Parlement bewijst het museum voor moderne kunst. Het ligt op een steenworp van de schilderachtige wijk 'Petit France' en alleen het gebouw van Fainsilber aan de over van de Ill is al de moeite waard. Binnen vind je een goed overzicht van de moderne kunst van ongeveer 1850 tot nu. Monet, Kandinsky, van Doesburg en Bauhaus, ze zijn allemaal aanwezig in de verrassend goede collectie. Extra parkeertip: Onder het museum kan je prima parkeren en loop je zo naar de binnenstad.


7. De dierentuin


Tot slot de dierentuin van Straatsburg. De Zoo de Orangerie ligt in een prachtig park iets ten noorden van het centrum. Verwacht geen Blijdorp of Artis want de hoeveelheid dieren is beperkt. Het is eigenlijk meer tuin dan dieren. Er is wel een kinderboerderij en dit alles is bovendien gratis, het houdt niet op in deze stad. En daarmee is het direct een uitstekende picknick plek voor gezinnen met kinderen.

«
Next
Nieuwere post
»
Previous
Oudere post

Geen opmerkingen:

Plaats een reactie