» » » » Poitiers: gezellige oude stad in de luwte van het toerisme ***

Net als Dijon is Poitiers voor veel Nederlanders meer een stopplek op weg naar de stranden van Les Landes dan een eindbestemming. Dat is jammer want deze stad in Poitou-Charentes heeft een bijzonder centrum met prachtige kerken en mooie straatjes en waar de gezellige terrassen worden bevolkt door studenten. Poitiers heeft een interessante geschiedenis en op een steenworp ligt technologische pretpark Futuroscope. Genoeg om je een weekje te vermaken.

Kerk Notre dame la Grande in Poitiers, Frankrijk
Eén van de meest indrukwekkende monumenten in Poitiers is de Notre-Dame la Grande.

De geschiedenis van de hoofdstad van het departement Vienne en de regio Poitou-Charentes begint al voor de Romeinse tijd. De Galliërs bouwden op de heuvel waar de rivieren de Clain en de Boivre bij elkaar komen een nederzetting. Maar de bewoning is wellicht nog veel ouder gezien het hunnebed, of dolmen, die zich aan de andere kant van de rivier bevindt. Het is onbekend wanneer deze is gebouwd, maar het is wel duidelijk dat de plek waar Poitiers nu ligt al heel lang populair is om te wonen.

Romeinen

Over de Kelten, of Galliërs, weten we niet zo heel veel omdat ze niet het schrift gebruikten. Dat ligt anders bij de Romeinen, die natuurlijk wel schreven. Poitiers komt tijdens de Romeinse tijd tot bloei onder de naam Lemonum. De bevolking groeit hard en de stad krijgt alle voorzieningen die bij een Romeinse stad horen; badhuizen, een aquaduct en een groot forum. In de eerste eeuw wordt bovendien een enorm amfitheater gebouwd dat tot de grootste van Gallië behoort. De arena heeft twee verdiepingen, is 130 meter lang en 110 meter breed en biedt plaats aan zo'n 30.000 mensen die allemaal konden zitten. Dat is dan ook bijna de gehele bevolking van de stad in het westen van Frankrijk.

Helaas is er van deze bloeiperiode nog maar weinig te zien want de Romeinse stad is in de loop van de eeuwen bijna compleet verdwenen. De oorzaak hiervan is dat Poitiers altijd bewoond is gebleven en waar ruimte schaars is, breek je zo nu en dan wat af. Hoewel Poitiers in de middeleeuwen een belangrijke stad blijft daalt het bevolkingsaantal net als andere steden na de val van het Romeinse Rijk. Het amfitheater wordt gestript van de mooiste stenen die worden gebruikt voor andere gebouwen. Net als veel andere Romeinse arena's wonen er ook mensen in het gebouw zodat er na verloop van tijd een hele wijk binnen de muren onstaat. In 1857 staan de muren van antieke sportpaleis nog fier, maar ook die moeten er aan geloven. De gemeente besluit de hele boel af te breken omdat het een broeinest is van criminaliteit en hoererij, weg ermee! Daar zullen ze nu wel spijt van hebben want het amfitheater zou een enorme trekpleister zijn en veel toeristen naar de stad lokken.

Gelukkig hebben de middeleeuwers ook niet stil gezeten in Poitiers en daar is nog wel heel veel van te bewonderen. Zowel economische als bestuurlijk blijft de stad belangrijk waardoor de stad zich als religieus centrum ontwikkelt. Dat de stad wordt in de twaalfde eeuw een belangrijke pleisterplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het is in deze tijd dat het belangrijkste monument van de stad wordt gebouwd; de Notre-Dame la Grande. En in tegenstelling tot de Romeinse bouwsels staat deze kerk er nu nog.

Notre-Dame la Grande

De Notre-Dame la Grande behoort tot één van de mooiste Romaanse bouwwerken van Frankrijk. Wie wel eens een kerk bezoekt in Frankrijk zal toch een beetje verbaasd zijn over de Notre-Dame la Grande want hij is namelijk niet zo heel groot. Zeker met zo'n naam valt het een beetje tegen hoe groot de kerk is. Maar zoals zoveel in het leven gaat niet alleen maar om het formaat.

Voorgevel van de Notre dame la Grande in Poitiers, Frankrijk
De voorgevel van de Notre dame la Grande in Poitiers heeft indrukwekkend veel beelden voor een Romaanse kerk
De kerk staat naast het Palais des Comtes de Poitou et Ducs d'Aquitaine. Dit was de plek van het hoogste gerechtshof van Poitou door de bisschop van Poitiers omdat hij tevens graaf van het gebeid was. De kerk wordt het voor het eerst genoemd in de 10de eeuw maar we weten niet of dit hetzelfde gebouw is die er nu nog staat. Wat we wel weten is dat de kerk een eeuw later flink onder handen is genomen en de huidige vorm heeft gekregen. De bronnen zijn onduidelijk of de kerk flink is herbouwd en uitgebreid, of dat hij in zijn geheel is vervangen.

Oplettende lezertjes zullen ongetwijfeld al hebben geconcludeerd dat De Notre-Dame la Grande is gebouwd volgens de Romaanse bouwkunst want de Gotiek is namelijk een eeuw later uitgevonden in Parijs. Dit klopt en de kerk is een prachtig voorbeeld van de Romaanse bouwkunst in het westen van Frankrijk. In tegenstelling tot de gotische kathedralen heeft deze kerk een voorgevel met twee hoge torens maar twee kleine hoektorens die meer aandoen als decoratie.

In tegenstelling tot veel Romaanse kerken is de Notre-Dame la Grande rijkelijk versiert met prachtige beelden. Neem even de tijd om deze goed te bekijken want ze zijn echt prachtig. De betekenis van de beelden kan je ontdekken door even te kijken naar het bord dat vlak voor de kerk is opgesteld. Eenmaal binnen valt het donkere karakter van de kerk op, zeker als het zonnig is moeten je ogen even wennen aan het donker.

Plafondschilderingen van de Notre dame la Grande in Poitiers, Frankrijk
Plafondschilderingen van de Notre dame la Grande in Poitiers, Frankrijk
Opvallend is het gebruik van kleur, met name op versieringen op de zuilen en de plafonds vallen op. In de middeleeuwen was dit vrij normaal en werd er veel kleur gebruikt in kerken. Dat zijn we vandaag niet meer gewend, maar er zijn wel meer voorbeelden van kerken waar veel kleur wordt gebruikt in het interieur. Een goed voorbeeld is kathedraal van Albi. Bijzonder is het beeld achter het altaar genaamd 'Notre Dame des Clefs’.

Dit prachtige beeld is gemaakt ter nagedachtenis van de redding van de stad in 1202. De Engelsen belegerde Poitiers in dat jaar en wisten een hoge ambtenaar om te kopen om de sleutels van de stad van burgemeester te stelen. Maar toen hij 's nachts de kamer binnensloop om de sleutels te stelen waren zij verdwenen. Even later ontdekte ook de burgemeester dat de sleutels niet lagen op de gebruikelijke plek waardoor hij vreesde dat er verraad in het spel was. In paniek besloot De burgervader in de kerk te gaan bidden voor een mirakel. Dat was echter niet nodig want hij vond de verdwenen sleutels bij het beeld van de heilige maagd Maria. Het Engelse kamp begreep al snel dat door de interventie van het opperwezen ze geen kans maakten om de stad te veroveren, kozen eieren voor hun geld en heften het beleg op. Naast het beeld wordt dit verhaal ook vertelt in de glas-in-lood ramen en op een tafel uit de zeventiende eeuw.

Eten en drinken in Poitiers

Naast de kerken heeft Poitiers meer te bieden. De gezellige binnenstad is compact maar buitengewoon gezellig. Het staat bovendien vol met kleine terrassen waar je kan genieten van de lekkerste streekgerechten. De keuken van dit deel van Frankrijk is gevarieerd maar eenvoudig van aard. Zo is het lamsvlees van de Poitou beroemd in Frankrijk, maar ook de heerlijke geitenkaas Chabichou doet elke liefhebber watertanden. Dit alles spoel je weg met een wijn uit de Haut-Poitou. Deze wijnstreek ligt ten noordwesten van Poitiers en heeft pas sinds 2011 een AOC. Wellicht vrij onbekend in Nederland, maar de wijnen zijn over het algemeen voor een uitstekende kwaliteit.

De omgeving van Poitiers

Het landschap van de Poitou is niet spectaculair maar is dankzij zijn eenvoud en harmonie toch wel heel mooi. De dorpjes zijn rustig en niet heel toeristisch. Toen wij Poitiers bezochten hadden we een gîte in Vivonne dat een kilometer of twintig ten zuiden van de stad ligt. Het dorp heeft een oud fort en een middeleeuws centrum met een prima slager en bakker. Helaas is het dorp nu vooral bekend om een enorme gevangenis dat een paar jaar geleden bij het dorp is gebouwd.

Meest bekende attractie bij Poitiers is Futuroscope. Dit pretpark is gebouwd rondom het thema multimedia en je kan de nieuwste technieken van film en entertainment bekijken. Wij zijn er niet geweest omdat dit ons niet zo trekt. De enige reden voor ons om dit park te zoeken is de zeer indrukwekkende architectuur maar aangezien we met nog hele jonge kinderen waren, hebben we toch maar van een bezoek afgezien.

Video van Poitiers

«
Next
Nieuwere post
»
Previous
Oudere post

Geen opmerkingen:

Plaats een reactie