» » » » » » Blois: hoofdstad aan de Loire ****

Blois ligt aan de rechteroever aan de Loire en is één van de gezelligste steden in het westen van Frankrijk. Dankzij de ligging op twee heuvels heb je op tal van plaatsen een prachtig uitzicht op de rivier waarna je heerlijk kan verdwalen in de talloze steile en kronkelige straatjes. Na de nodige dosis cultuur en geschiedenis laaf je jezelf aan goed eten in één van de heerlijke restaurantjes want met het eten in drinken zit het in Blois helemaal goed.

Uitzicht op de rivier de Loire bij de kathedraal van Blois, Frankrijk
Uitzicht op de Loire bij de kathedraal
In tegenstelling tot veel Franse steden heeft Blois geen Romeinse oorsprong. Pas in de zesde eeuw werd er voor het eerst melding gemaakt van de stad door de historicus Gregorius van Tours. Een paar eeuwen eeuwen later was de stad behoorlijk gegroeid en was gepromoveerd tot de hoofdstad van het graafschap van Blois. Hoewel ‘slechts’ graaf hadden deze heren behoorlijk wat bezit want naast Blois bezaten ze ook de streek rond Chartres en de Champagne. Daarnaast stamde zij direct af van Hugo Capet, koning van Frankrijk in de tiende eeuw.

De graven van Blois waren dus rijk en bezaten bovendien over de juiste stamboom en daarom het is niet verbazingwekkend dat ze een hoofdrol zouden spelen in het Frankrijk van de late middeleeuwen. Leden van de familie kwamen zelfs op de Engelse troon terecht en was Blois even de hoofdstad van Frankrijk.

Hoofdstad van Frankrijk

Hoe is dit zo allemaal gekomen? Tijdens de honderdjarige oorlog, een uit de hand gelopen familie tussen de Engelse en Franse koning, was de periode dat Blois even de hoofdstad van Frankrijk was. De Franse koning vluchtte uit Parijs waar de Engelse koning zich liet kronen tot Frans koning. Nadat Jeanne d’Arc als eerste de streek rond Blois had bevrijd, besloot de koning zijn hof in Blois te houden. En geef hem ongelijk, Parijs was al een flinke stad in die tijd waar het flink moeten hebben gestonken. Daarbij bleken de Parijzenaars niet helemaal te vertrouwen want zij stonden niet echt vijandig tegenover de Engelse koning.

Gedurende twee eeuwen zou de koning van in Blois zijn hof houden totdat Hendrik IV aan het einde van zestiende eeuw weer naar Parijs trok. Frankrijk groeide in die tijd uit tot het machtigste land van Europa waardoor er voldoende geld was om het één en ander te bouwen. Daarbij omarmde de Franse koning de uit Italië overgewaaide Renaissance waardoor de gebouwen in en rondom Blois vanuit kunsthistorisch perspectief wellicht de interessantste streek in Frankrijk is.

Kasteel van Blois

In Blois zelf staat een prachtig kasteel waarin de koning zijn hof hield. Eigenlijk kan je niet echt spreken over één gebouw maar meer over een complex dat gedurende een aantal eeuwen steeds is uitgebreid en vernieuwd. Resultaat is een uniek kasteel dat de belangrijkste architectonische tijdperken van Frankrijk in zich heeft. Als dit nog niet bijzonder genoeg is, vind je in het kasteel van Blois ook nog eens een aantal element die tot de top van de bouwkunst horen.

Gotische vleugel van het kasteel van Blois, Frankrijk
De vleugel van Lodewijk XII
Grofweg is het kasteel in vier periodes gebouwd. Het oudste gedeelte van het kasteel stamt uit de dertiende eeuw. Uit deze periode stamt nog een toren, de Tour du Foix, en het hoekgebouw waar zich de Salle des Etats zich bevindt. In deze magnifieke zaal kwam in de zestiende eeuw de Staten Generaal bijeen en is met zijn arcaden en spitsbogen nog steeds zeer indrukwekkend en geldt als één van de hoogtepunten van de profane gotiek in Frankrijk.

Gotiek

In de vijftiende eeuw werd onder leiding van Lodewijk XII het kasteel flink verbouwd. De boel werd uitgebreid met een L-vormige vleugel met twee verdiepingen in laatgotische stijl. Vooral de elegante rij met bogen op de begane grond zijn van een eenvoudige schoonheid. Tegenwoordig huisvest deze vleugel Musée des Beaux-Arts waar je schilderijen, tapijten en kleding kan bewonderen.

Het klapstuk van het kasteel van Blois werd echter door de opvolger van Lodewijk XII, Frans I, gebouwd. Vanuit Italië had inmiddels de Renaissance zijn intrede in Frankrijk gedaan en de nieuwe koning was fan. Hoewel zijn vleugel slechts vijftien jaar later is gebouwd dan die van zijn voorganger, heeft het een totaal ander karakter.

Renaissance

Dit is goed te zien als je op de binnenplaats staat. De gevel van het Renaissance gedeelte is rijk versiert naar Italiaans voorbeeld met prachtig beeldhouwwerk. De eyecatcher is ongetwijfeld de half open trap. Naast versiering van de gevel en de verbinding van de verdiepingen deed de trap tevens dienst als tribune voor de toneelvoorstellingen die op het plein werden opgevoerd. Deze trap werd een ware hit en je ziet hem vaak terugkomen in latere paleizen en kastelen.

De beroemde trap in de Renaissance vleugel van het kasteel van Blois, Frankrijk
De beroemde trap in de Renaissance vleugel van het kasteel van Blois 
Minstens zo mooi is de gevel van de achterkant van deze uitbreiding. Deze staat op een hoge rots en is een kakofonie van loggia’s, balkons, pilasters en talloze versieringen. Je raakt er niet op uitgekeken. Hiervoor moet je wel even om het kasteel lopen en dat is de moeite wel waard. Doe dit bij voorkeur ’s avonds want dan is het kasteel prachtig verlicht.

Klassieke stijl

Nadat Blois zijn functie als hofstad verloor krijgt de broer van de koning, Gaston van Orléans, het graafschap Blois in handen. Ook deze edelman had de nodige bouwdriften en wilde het geheel slopen waarna er een nieuw paleis zou moet herrijzen. Helaas voor hem, en goed voor ons, ontbrak hiervoor echter het geld waardoor werd besloten om een nieuwe vleugel te bouwen. Volgens de mode van de zeventiende eeuw werd deze opgetrokken in de klassieke Franse stijl. Het strenge drie verdiepende tellende gebouw heeft een ingetogen karakter.

Naast het kasteel is het kathedraal ook de moeite waard om te bezoeken. De huidige kerk dateert uit de zestiende eeuw en verving zijn dertiende-eeuwse voorganger. Maar de geschiedenis van de kerk is veel ouder want tijdens opgravingen onder de kerk zijn resten van een Karolingische kerk gevonden. De ramen van de kerk hebben nog een Nederlands tintje want deze zijn gemaakt door Jan Dibbets.

Het kasteel en de kerk zijn natuurlijk de blikvangers van Blois, maar de stad zelf is ook de moeite waard. De talloze gezellige straatjes, steegjes en pleintjes zijn voorzien van leuke winkels waar je best wel wat tijd aan kan besteden.

Natuurlijk komt de inwendige mens hier goed aan zijn trekken. De streek rond Blois staat bekend om zijn de groenten en vis met een heerlijk botersaus. Daarbij drink je natuurlijk een witte wijn uit de Touraine dat vlak naast Blois ligt.

In de omgeving van Blois

De streek rondom Blois is buitengewoon interessant en staat vol met kastelen. De beroemdste is Chambord dat door de eerder genoemde Frans I is gebouwd. Als je over een auto beschikt en je hebt de tijd is een bezoek aan dit kasteel echt een aanrader. Maar ook het kasteel van Chenonceau en het mooie Amboise liggen op rijafstand.

Het maakt Blois een uitstekende plek om een lang weekend of een korte week door te brengen. Vanaf Amsterdam is het goed in zeven uur te rijden, mocht je dat te veel vinden dan kan je de trein nemen. Dat is een rit van een klein zes uur, kan je mooi een boek lezen.

Maar misschien is Blois wel het best te gebruiken als een tussenstop op weg naar of vanaf het zuiden. Het heeft voldoende hotels en ligt vlak langs de snelweg richting Bordeaux. Wij hebben terug naar huis hier eens in een budget hotel geslapen en heerlijk gegeten op één van de mooie pleintjes. Daarna een mooie avondwandeling door de stad en ’s ochtends nog even Chambord bezocht. Het was een prachtige afsluiting van een mooie vakantie.

«
Next
Nieuwere post
»
Previous
Oudere post

Geen opmerkingen:

Plaats een reactie